preskoči na sadržaj

Osnovna škola Obrovac

Login
E-pošta škole:

obrovac@os-obrovac.skole.hr

 

Upisi u srednju školu 2022/2023

E-dnevnik

Vremenik
 

Vremenik pisanih provjera znanja 2018/2019

2. polugodište

OŠ OBROVAC
PŠ KRUŠEVO
PŠ KARIN
PŠ ŽEGAR

 

Anketa
Vi ste?





Anketa
Koliko vremena dnevno provodite na facebooku?





Kalendar
« Ožujak 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Korisni linkovi


 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 9. 2011.

Ukupno: 196383
Ovaj mjesec: 1283
Ovaj tjedan: 230
Danas: 17
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Yeast&pit
Autor: Ana Tadić, 25. 2. 2021.

Na satu biologije učenici sedmog razreda učili su o važnosti kvasaca u svakodnevnom životu.

Istražili smo što je fermentacija, kakvi  su uvjeti potrebni da bi se ona odvijala, kako i zašto se tijesto „diže“. Proučavali  smo plijesni,  dokazali kako biljke dišu te promatrali puči mikroskopom. Kako bi smo uhvatili kvasac na dijelu odlučili smo sami napraviti kiflice.


Kvasac i kruh

 

Tijesto za kruh sastoji se od vode, brašna, soli i kvasca. Tijekom fermentacije kvasci pretvaraju šećere u ugljikov dioksid, koji kruhu daje volumen, i alkohol, koji ispari tijekom pečenja. Kvasci proizvode i aromatične spojeve koji kruhu daju specifičan okus i aromu. Tijekom pečenja kruha, toplina aktivira proces fermentacije, koji završava kada temperatura u pećnici dosegne 50 °C.

Čovjek je koristio kvasac prije nego je naučio pisati.

Stare egipatske civilizacije koristile su kvasac i proces fermentacije za dizanje tijesta još prije 5 000 godina, bez da su poznavali kemijsko djelovanje kvasca.

Osim pri pravljenju kruha, kvasac se koristio i pri proizvodnji vina i piva.

Kvasac je ovalna ili kuglasta jednostanična gljivica, nevidljiva golim okom. Postoji više vrsta kvasca od kojih je moguće proizvesti kruh, pivo, vino, žestoka alkoholna pića ili gorivo na bazi etanola. Znanstveno ime najpoznatijeg soja kvasca je Saccharomyces cerevisiae.

FOTOGALERIJA





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju